top of page
Decoratieve achtergrond afbeelding

Mantra-Meditations

Sacred Sounds part 1

Muziekmeditaties om eenvoudig tot jezelf te komen. Deze mantra’s gaan over jou en je verlangen naar de waardevolle of bezielde bestaansgrond in je, je meest oorspronkelijke energie en de kracht die alles heeft doen ontstaan.


Mantra's

1. Aum Shanti Aum – mantra-meditation

2. Sat Cit Ananda – mantra-meditation

3. Amen – mantra-meditation

4. Aum Mani Padme Hum – mantra-meditation

5. Being – mantra-meditation

6. Kyrie Eleison – mantra-meditation



iTunes & Apple Music

Amazon Music

Spotify

Youtube Music

Mantra-Meditations - Sacred Sounds part 1

Catalogus Anandajay's werk

De mantra-teksten en hun betekenis en de helende werking en waarde van alle muziek die Anandajay heeft uitgebracht, zijn gebundeld in deze te downloaden catalogus van Anandajay's werk.

Gebruik van de mantra-meditaties

De mantra-meditaties hoeven alleen maar met een ontvankelijk oor en gemoed beluisterd te worden. Met ontvankelijk luisteren bedoelt Anandajay dat je de mantra en zijn trillingen helemaal in je toelaat terwijl je jezelf voelt. Door zo te luisteren, word je ontvankelijk en open. De manier waarop de mantra gezongen of gereciteerd (monotone herhaling met of zonder cadans) wordt, ondersteunt de meditatie. Wordt de mantra in een wat hogere toon gezongen, dan vergemakkelijkt dat de verbinding met je verlangen naar het wezenlijke in je en wordt de mantra in een wat lagere toon gezongen, dan ondersteunt dat je om naar binnen in jezelf af te dalen. Bij deze mantra-meditaties is vooral de lagere toon voor de verinnerlijking gebruikt.


De mantra-meditaties kunnen beluisterd worden of je kunt zelf de mantra meezingen. Het luisteren heeft als voordeel dat je niet bezig hoeft te zijn met het zingen en je in rust kunt blijven. Het luisteren maakt je ontvankelijk en open en dat zijn kwaliteiten, die de meditaties zeker ten goede zullen komen. Ook worden bij het luisteren de tijdsduur en de periodes van verstilling al voor je bepaald, doordat het achtergrondgeluid een stuk zachter wordt, waardoor je je meditatiebeleving nog meer ruimte kunt geven. Na ruim 20 minuten wordt het achtergrondgeluid weer wat sterker of hoor je enkele klankschalen om aan te geven dat je de meditatie voor jezelf kunt gaan afronden. Het is dan alleen nog van belang dat je een mantra kiest die je qua betekenis erg aanspreekt, of die woorden bevat, waar je vanzelf al een verinnerlijkend gevoel van krijgt.


Als je bij een mantra-meditatie zelf de mantra zingt, is het voordeel dat de vibratie van je eigen stem direct in je eigen energie en lichaam resoneert. Je toewijding, betrokkenheid of aangeraakt zijn, is in je stemgeluid opgenomen, wat de werking van de resonantie alleen maar ten goede komt. Verder kun je dan natuurlijk zelf bepalen of aanvoelen in welke toon je de mantra wenst te zingen en hoe lang je de mantra hoger wenst te zingen, om in verbinding met je verlangen naar je ziel te komen. Wanneer het voor jou goed is, kun je de mantra lager zingen om hem meer verinnerlijkend te laten worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de stiltes die je er op een gegeven moment in kunt laten komen en de eindstilte die je dan zelf bepaalt.

Track 1: Aum Shanti Aum mantra meditation

Door vrede gevoed worden

Recitatie Aum shanti aum, Aum shanti aum, Shanti aum, Aum Vrije vertaling “O wezenlijke vrede, vul mij”.


Het Sanskriet woord aum, ohm of om kan op allerlei manieren uitgelegd worden, maar alle uitleg samenvattend, draagt het de betekenis bij zich van samenbrengen, alles bijeenbrengen. Het attendeert ons dus op de beleving van heelheid. Het woord aum staat zowel voor en na het woord shanti, dat innerlijke vrede betekent, om te benadrukken, dat het woord shanti verstaan dient te worden vanuit een gevoel van heelheid, vanuit een meditatief gevoel, vanuit een allesomvattende waarheid. Aum shanti aum betekent derhalve dat er in essentie niets anders bestaat dan innerlijke vrede. Als mantra met aum ervoor en erna, wenst het tegen je te zeggen: “Ben heel en ben een deel van het grotere geheel, en als je je van daaruit opent voor je kern, je wezen of je essentie, kom je vanzelf in de innerlijke vrede, die de klanken van het woord shanti aan je over wensen te brengen”.

Track 2: Sat Cit Ananda mantra meditation

De rijkdom van ‘zijn’ uitnodigen

Recitatie Sat cit ananda, sat cit ananda Vrije vertaling “Door bewust er te zijn, ervaar ik spiritueel geluk”.


De betekenis van de Sanskriet mantra sat cit ananda berust op het diepe voelen en bewust zijn van dat je er bent en dat het ervaren van de inhoud en de waarde van jezelf, de bron van gelukzaligheid is. Met deze mantra herhaal je steeds de woorden sat (zijn), cit (bewustzijn) en ananda (gelukzaligheid, innerlijke vreugde), waar je mee aangeeft (of waaraan je jezelf wenst te herinneren of waar je toestemming aan wenst te geven om deze kwaliteit te ervaren) dat je als mens de mogelijkheid hebt om bewust te zijn van dat je er ‘bent’. Je bestaan en het ervaren van de jij die zich daarvan bewust is, is de ingang tot de bron van gelukzaligheid en innerlijke vreugde.

Track 3: Amen mantra meditation

Aandacht-Mededogen-Eenvoud-Naastenliefde

Recitatie Amen, amen, amen, amen Vrije vertaling “Ja het zij zo, dat ik diep binnenin de essentie van het leven ben”.


Het Hebreeuwse woord amen draagt een betekenis bij zich van waarheid, echtheid en een diep ‘ja’ zeggen tegen dat wat je als waarheid hebt ervaren. Het wordt als een soort bezegeling gebruikt van een gebed of het met een ‘ja’ bekrachtigen van een waarheid. Een gebed staat voor een gedicht dat gaat over essentiële waarheid. Als je essentiële waarheid ervaart, voel je je onmiddellijk in-gebed. Je krijgt dan binnenin een enorme stabiliteit en grond om op te bestaan. Amen is een begrip dat aan je vraagt om in jezelf het ware en echte te ervaren en dat met een jezelf liefhebbend ‘ja’ te bekrachtigen. Dat is dus niet vanuit je ik, maar vanuit het gevoel waarin je jezelf als een waardige heelheid hebt ervaren. Amen geeft aan dat het om de overgave aan het geheel gaat, dat het om de grotere waarheid gaat, om ‘het laten bestaan en laten zijn’ gaat. Het betekent ‘zo zij het’ of ‘het zij zo’ en heeft een helende en dus heiligende werking. Het woord amen geeft ruimte aan alles van de schepping en het universum. Het amen opent je voor het zijn en reinigt je bewustzijn. Het amen brengt verstilling en brengt een rustgevende energie in je brein en bewustzijn. Zijn klanken brengen alles wat je bent en waarmee je omgeven bent bij elkaar en begeleiden je naar een overgave aan de oneindige volheid van het bestaan. Het amen overkoepelt alle bewustzijnsniveaus en zijn klank brengt alles samen en geeft zowel je brein als je hart en lichaam rust. Juist daarom is dan het begrip amen op zijn plaats. Het nodigt je uit om te zeggen: “Ja het zij zo, dat ik diep binnenin zo waar, zo het echte leven, zo essentie ben. Daar kan ik alleen maar vol respect en de waarheid die ik ervaren heb bekrachtigend, ‘ja’ op zeggen.” Het woord amen wordt vaak in verbinding gebracht met het woord AUM. Alhoewel het woord amen veel jonger is, lijkt het een soortgelijke lading bij zich te dragen.

Track 4: Aum Mani Padme Hum mantra meditation

Je wezen laten bloeien

Recitatie Aum mani padme hum Vrije vertaling “Oh mijn hart, steeds als ik me verbind met het schitterende juweel in je kern komt als vanzelf mijn pijn van het afgescheiden zijn tot een einde en komt mijn wezen tot bloei”.


De Sanskriet mantra aum mani padme hum is de meest bekende Tibetaans-boeddhistische mantra en draagt de betekenis in zich van de wens om je te verbinden met de essentie van je bestaan, je hart, je ziel, je zijn, met ‘het juweel in de lotus van je zijn’. Het woord aum attendeert je op de beleving van heelheid. Het woord mani betekent juweel. Het woord padme betekent lotus en het woord hum is net als het begrip aum een soort bezegelende klank die heelheid, verbondenheid met de aarde en harmonie verleent aan het voorheen gezegde. Deze mantra brengt je gemakkelijk naar binnen, naar dat wat jij als het meest essentiële van jezelf ervaart (manipadme). Via het woord aum wordt in deze mantra de verbinding met het gevoel van essentie in je geopend en met het woord hum (in het Tibetaans vaak uitgesproken als hung) wordt die beleving rondmakend bezegeld.

Track 5: Being mantra meditation

Plaatsnemen in het voortdurende nu

Recitatie Being here, being now, being aware of inner ground


Deze Engelstalige mantra geeft aan dat je alleen in het hier en nu bewust kunt zijn van je innerlijke echtheid en waarde. Een waarde die in alle beweeglijkheid en veranderlijkheid van het leven, als je innerlijke stabiliteit of de ware grond van je bestaan gaat aanvoelen. De mantra verwijst naar de belangrijkste energieën van je menszijn. In hindoeïstische termen gaat het over de Mahadevata, de grote godheden. Vishnu staat voor de doorlopende existentie, die je in het eeuwigdurende ‘Hier’ brengt (being here). Shiva symboliseert de doorlopende transformatie, die je in het eeuwigdurende ‘Nu’ brengt (being now). Brahma beschrijft de doorlopende aanwezigheid in je, die je in het eeuwigdurende ‘Zijn’ brengt (being aware). En Krishna staat voor het doorlopende verlangen naar het alaantrekkelijke, dat je tot in de eeuwigdurende bron of oorsprong van ‘Liefde’ brengt (inner ground).

Track 6: Kyrie Eleison mantra meditation

Liefde en geborgenheid uitnodigen

Recitatie Kyrie eleison Vrije vertaling “Oh Leven, ik verlang ernaar dat we weer open mogen zijn voor elkaar en ik weer deel mag uitmaken van je rijkdom, vreugde en heelheid”.


De betekenis van kyrie eleison wordt doorgaans omschreven met Heer, ontferm u over ons. Het woord kyrie is verbonden met het Griekse éléoss, dat barmhartigheid en liefde betekent. Het is duidelijk dat kyrie eleison een aanroep is naar dat wat boven ons staat. Dat is bijvoorbeeld God zoals in de katholieke liturgie, maar het kan ook, zoals oorspronkelijk, een koning of andere gezagdrager zijn of gewoon een kracht die groter is dan wij. Universeel gezien is het enige wat daarvoor in aanmerking komt het leven. Het leven is groter, wijzer, verrijkender en veelomvattender dan wij op dit moment zijn. Het woord ontfermen betekent eigenlijk niet meer ferm, krachtig of vastbesloten zijn. Als je dat niet meer bent, ben je ontvankelijk. Ontfermen betekent ontvankelijk zijn, waardoor je vanzelf ook barmhartig en liefdevol bent. Het kyrie eleison is dus een aanroep van het leven om weer ontvankelijk te zijn en je niet meer buiten te sluiten. Nu sluit het leven niemand en niets buiten, want het leven omvat alles. Het is dus meer een vraag aan jezelf of jij weer open en ontvankelijk voor het leven mag zijn, in plaats van te vragen: “Oh leven, ben weer ontvankelijk voor mij, zodat ik weer bij het geheel mag horen en de warmte van het geheel mij weer mag steunen”. Het geeft aan dat ik zelf verlang om weer met de grote kracht van het leven samen te zijn. Het verandert dan in: “Oh Leven, ik verlang ernaar dat we weer open mogen zijn voor elkaar en ik weer deel mag uitmaken van je rijkdom, vreugde en heelheid”.

bottom of page